A Vértesi Református Egyházközség a Szeretetház indulásával egy időben indította el a 30 fős Idősek Klubját, mely egy napközbeni tartózkodásra ad lehetőséget az arra rászoruló – elsősorban – idős embereknek. Az idősek klubjába az öregségi nyugdíjkorhatáron felüli, vagy fogyatékos vagy az egészségi állapota miatt vehető fel az a személy, aki a saját ellátását csak részben képes megoldani.

Az Idősek Nappali Ellátásán belül Demens személyek részére külön szolgáltatás működik. A demens ellátás enyhe-, vagy középsúlyos demenciában szenvedők részére nyújt napközbeni tartózkodásra lehetőséget.

A klub kiemelkedő feladata a szocioterápiás foglalkoztatás és a mentális gondozás, koruk egészségi állapotuk sajátosságainak elfogadtatása a tétlenség, haszontalanság érzésének leküzdése, a társas kapcsolatok megőrzése, a magány oldása. A szocioterápiás foglalkoztatások során a különböző érdeklődésű emberek igényeit kell kielégíteni. Lehetőség nyílik: olvasásra, tv nézésre, zenehallgatásra, videó nézésre, különböző társasjátékokra, kézimunkázásra, szellemi vetélkedőkre, felolvasásra, közös éneklésre, kertészkedésre, szobanövények ápolására, vallásgyakorlásra.

Demens személyeknek napi rendszerességgel biztosítunk egyéni és csoportos foglalkozásokat, meglévő képességei megőrzése fejlesztése érdekében.

 A nappali ellátás szolgáltatásai

Egészségügyi ellátás:

 • orvos-mentő kihívás szükség esetén
 • gyógyszeríratás – kiváltás
 • vérnyomás – súlymérés

Fizikai ellátás:

 • mosás – vasalás
 • személyes higiénia (fürdetés, borotválkozás)
 • esetenként alapvető élelmiszerek vásárlása

Hitélet gyakorlása (Áhítatok a reggelente 7.45-kor, vasárnap 10.00-kor istentisztelet)

Érdekvédelem:

 • hivatalos ügyek intézésénél segítségnyújtás (kérelmek megírása)

Önköltséges alapon:

 • pedikűr
 • fodrász
 • kirándulás
 • színház-kiállítás látogatása

Szocioterápiás foglalkozások:

 • Segítő beszélgetés: Pszichoterápiás elemeket tartalmaz, elfogadó, megértő, empatikus, támogató beállítással lehetőséget nyújt a gondozott problémáinak megbeszélésére, érzelmi feszültségei csökkentésére.
 • Kreatív foglalkozás: Játékos, népi, művészeti jellegű, alkotó, csoportos foglalkozás. A foglalkoztatás célja a figyelem lekötése, orientálása, az önkifejezés elősegítése, az alkotó kedv felélesztése, a szabadidő hasznos eltöltése, készségfejlesztés, csoportdinamikai hatások felhasználása a személyiség fejlesztésében, a gondozott állapotának nyomon követése.
 • Művészeti foglalkozás: Művész vagy művészeti tevékenységben jártas szakember, pedagógus által irányított csoportos foglalkozás. A foglalkozás célja a jó intellektusú, tehetséges gondozottak alkotó jellegű foglalkoztatása, mely által sikerélmények szerezhetők, lehetőség nyílik az önkifejezés lehetőségére, a szabadidő hasznos és értékes eltöltésére, készségfejlesztésre, illetve a csoportdinamikai hatások konstruktív felhasználására a személyiség szinten tartásának érdekében.

Demens nappali ellátás keretein belül lehetőség van étkeztetés igénybevételére

 

Igénybevétel

A szolgáltatás iránt a kérelmet írásban kell benyújtani az intézményvezetőhöz. A kérelemhez szükséges a háziorvos által kiállított egészségi állapotra vonatkozó igazolás, illetve demens ellátás esetén a demencia kórképet megállapító szakorvosi igazolás másolatának benyújtása. Ezek után az intézményvezető, vagy az ezzel megbízott személy és a kérelmező megállapodást köt.

Ha az ellátást a hét nem minden napján veszi igénybe az ellátott, úgy szükséges értesíteni a szociális gondozót.

 

Térítési díj

 A Vértesi Református Egyházközség Presbitériuma a nappali ellátásért csak napközbeni tartózkodás esetén nem kér térítési díjat, így annak igénybevétele ingyenes, demens ellátás esetén étkeztetés igénybevételéért az alábbi térítési díjak kerülnek felszámolásra:

ebéd: 500 ft/fő/nap

reggeli,ebéd, vacsora: 1225 Ft/fő/nap

FŐOLDAL