MEGJELENT A NÉPI KERÁMIA “NAGYKÖNYVE”!

A Vértesi Református Egyházközség kiadásában “Népi kerámia a Rozsnyai-gyűjteményben” címmel 5 év előkészítés után megjelent az a közel 500 oldalas népművészeti album, melynek különlegessége, hogy egyetlen kötetbe sűrítve mutatja be a Kárpát-medencei népi fazekasság csodálatos kultúráját.
A mintegy 2400 műtárgy művészi fotóját közlő mű nemcsak gazdag képi anyagával, de szakszerű és egyben közérthető szöveges tartalmával is kiemelkedik a hasonló könyvek sorából. A szakszöveg írója nem más, mint a szakterület legkiválóbb kutatója, a Néprajzi Múzeum kerámiagyűjteményét évekig vezető főmuzeológus, Csupor István, aki közvetlenül korai halála előtt, utolsó műveként alkotta meg a könyv tanulmányát. Ebben számos új megállapítás és 40 év kutatási eredményei szerepelnek. NAGY ÖSSZEGZŐ MŰVE EZ A MAGYAR NÉPI KERÁMIÁNAK, MELYET MINDEN GYŰJTŐ, KUTATÓ, NÉPMŰVÉSZ ÉS A TÉMA IRÁNT ÉRDEKLŐDŐ EL KELL, HOGY OLVASSON!
Nem véletlen, hogy Csupor István az egyik legnagyobb kortárs néprajzi gyűjtő, dr. Rozsnyai István kerámiakollekciója alapján készítette el ezt az összefoglaló művet. A Rozsnyai-gyűjtemény anyaga ugyanis a Kárpát-medence több mint 130 fazekasközpontjából származik, s ezzel lefedi a magyar nyelvterület egészét. A kötet tematikája ennek megfelelően a területi tagozódás elvét követi. Először a Partium, majd Erdély – benne a Szászföld és a Székelyföld –, aztán a Dunántúl, a Felföld, a Dél-Alföld, a Közép-Tisza-vidék, s végül a Felső-Tisza-vidék fazekasságát tárgyalja. Minden régió és fazekasközpont bemutatása a történeti előzmények, a céhes múlt ismertetésével kezdődik, amit a területre jellemző tárgytipológia, formai és stiláris leírás követ.
A könyvben szereplő műtárgyak java megtekinthető a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény (Hajdú-Bihar megye, Létavértes, Irinyi u. 7.) impozáns állandó kiállításában, melyet érdemes személyesen is felkeresni! Ugyanitt a népi kerámia “nagykönyve” is megvásárolható, most kedvezményes, 19990 forintos áron Karácsonyig. Telefonos és e-mailes megrendeléseket a +36-52/376-763(113.mellék), 06301999437 telefonszámon, illetve a rozsnyai.gyujtemeny@gmail.com e-mail címen fogadunk. Belföldi házhoz szállítást postai úton biztosítunk, melynek költsége 3000 ft. A kiadvány határontúlra történő postázása esetén a postaköltség 10000ft. Megrendeléseket a készlet erejéig van módunk teljesíteni.