„Az Óperencián túl… – Mesetúra –

 csoportos, családi csavargás a népmese világában „ c. program

  1. május 19-én, vasárnap, a közelgő Gyereknap apropóján, a létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény immáron 4. alkalommal rendezte meg a nagy sikernek örvendő népmesetúráját. A túrán 9 lelkes csapatban, mintegy 60 fő vett részt. A csapatok összetétele igen változatos volt – családok, baráti társaságok, iskolai közösségek vették ki részüket az élményekből, és mérettettek meg a 7 állomásból álló kalandban. A mesetúrára indulóknak számot kellett adniuk okosságukról, ügyességükről.

Útjuk során találkoztak a vásári kofával, ahol a régi népi eszközök felismerésével kaphatták meg a varázsbetűt, a felfedezővel, ahol a földrajzi tudásukról, országuk ismeretéről kellett számot adjanak a csapatok, a huszárral, ahol a bátorságuk mérettetett meg, hiszen lóra kellett ülniük. De várta őket még a boszorkány, ahol minden érzékszervűkre szükségük volt, hogy teljesítsék a feladatokat, ill. a táltos, ahol a történelem híres alakjait kellett felismerniük és a rovásírással ismerkedhettek, a vadász, ahol íjazhattak, és  végül a mézeskalácsos, ahol mézeskalács szívet készítettek a királylány számára. Majd miután mindenhol kiállták a próbákat a varázsbetűkkel, és egyéb elbűvölő tudásokkal felvértezve őfelsége a király, és eladósorba került leánya várta őket a palota meseszép szobájában. Minden csapat elnyerte a királylány epedező szívét, és megszerezte jogos jussát: Őfelsége fele királyságát. Reméljük hatalmas élménycsomaggal távoztak résztvevőink.

A támogatásból kapott  50.000 ft -pénzösszeg nagyrészéből egy maradandó és tartós – múzeumpedagógiai foglalkozásokon is hasznosítható, a gyűjtemény munkatársai által tervezett, 3×5 méteres molinó anyagra nyomtatott – színes társasjáték alapot készítettünk, amin a rendezvényre érkezők bemelegíthettek a népmesetúrára, hiszen a játékosok maguk lehettek a bábuk. A kisebb fennmaradó összeget plakátok, oklevelek nyomtatására használtuk fel.

 

A rendezvényen tapasztaltakkal és facebook-on kapott visszajelzések alapján, úgy érezzük, sikerült a gyerekekkel a magyar népmesék világát megismertetni, megszerettetni, interaktív, élményalapú tanulást biztosítani a népmesei elemekkel átszőtt kalandtúrán, ill. egy hasznos délutánt tölthettek el az ide érkező családok.

 

                  A rendezvény plakátja